недеља, 21. август 2011.

Osećanje ispravnog

Treba sami da sledimo svoju stazu, da sledimo sopstveno a ne tuđe osećanje ispravnog.


Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!

                                                                                                                              Ričard Bah


-----------------------------------------------------------

Postavila sam ovu misao na Facebook. Šteta bi bilo da se ne sačuvaju komentari koje je izazvala.

Dijana: Boli njega uvo što je rozi među crvenima!

Ankica: Pa u tome i jeste fazon! Glavni je!!!♥

Dijana: Naravno!

Jana: Ukradoh...♥

Ankica:Drago mi je♥

Jana: Ali jako je teško slediti samo svoju stazu, a ne obazirati se na one ,,tamo,, što misle da mogu nametnuti samo svoje stavove...

Darinka: Slažem se, ali i od drugih možemo nešto prihvatiti, AKO je LJUDSKO i - DOBRONAMJERNO i onda ide jos bolje !!!

Ankica: Naravno Darinka, ako to nije u suprotnosti sa našim osećanjem ispravnog. Suština mora ostati nepromenjena, varijacije su uvek dobrodošle.

Darinka: Čim je ljudsko i dobronamjerno, onda je sa našim osjećanjem ispravnog,a ljudskog i dobronamjernog.

Ankica: Ne sumnjam u dobronamernost nikako, ali znam da se naša osećanja ispravnog često razlikuju. Teško je postupati prema onom što drugi smatra ispravnim. To automatski povlači svesno ili nesvesno nezadovoljstvo.

Darinka: Druga je stvar,draga Ankice,ako netko ljudskost i dobronamjernost tumači po svom kriteriju,a to je DALEKO od toga po općim mjerilima tih pojmova ! Mislim,ako je u pitanju ljudskost i dobronamjernost,a shvaćene na jedan jedini ispravan nacin,da onda tu nema dileme i za ISPRAVNOST,jer - ISTINA je ISTINA,a nikako ne moze da bude laž.

Ankica: Ipak svako ima svoje kriterijume, iako se, uopšeno, svi slažemo. Sve je relativno Darinka. Postoje lii aposolutne istine?

Darinka: Odgovor slijedi SUTRA ! Kasno je vec.Laku noc i sve najbolje,Ankice !!!

Ankica: E, ovo je baš lepo:).. Laku noć Darinka!

Darinka: Postoji u psihologiji tzv. halo efekt.Npr. jedan ISTI DOGADJAJ promatraju tri čovjeka.Svaki od njih će dati svoje vidjenje,JER se ono bazira na utisku onoga,tko dogadjaj promatra. Ali,recimo,ako je to bila npr. saobraćajna nesreća,NITKO od njih ne može negirati,da je netko smrtno stradao,već će okolnosti pod kojima se to dogodilo biti tri različite priče.ZNACI - TEMELJNA ISTINA je ISTINA i ona ne može biti nesto drugo.

Ankica: U ovom slučaju mislim da se radi o činjenici, a odnos između činjenica i istne jer veoma kompleksan i o njemu se mnogo raspravlja.

2 коментара: